Welkom
Op deze site vindt u informatie (klik hierop in het hoofdmenu ter linkerzijde, witgedrukt) over de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch zoals de openingstijden, de bereikbaarheid, mogelijkheden met betrekking tot rondleidingen, lidmaatschap en sponsoring, etc.
(Een belangrijk voorbeeld alvast van onze bereikbaarheid: Het toegangsgebouw ligt op 6 minuten lopen van zowel het NS-station als de bushalten (lijn 211 en 311). Naast ons toegangsgebouw bevindt zich tevens een grote (gratis) parkeerplaats.
Natuurlijk is er ook een stuk informatie te vinden over de tuin (klik wederom in hoofdmenu ter linkerzijde) zelf waar u kunt lezen over haar ontstaansgeschiedenis.

Verder vinden er veel activiteiten plaats in de botanische tuin Arboretum Oudenbosch. U kunt hierover alles lezen, in de evenementenkalender (hoofdmenu), in de hierna volgende nieuwsbrief "Stuif-mail" en bij het "nieuws". Voorbeelden van evenementen zijn onder andere, de plantenbeurs, twee kindermiddagen, iedere zondag exposities in de theekoepel, een doorlopende expositie op de eerste verdieping van het toegangsgebouw en regelmatig op zondag een concert bij de grot.

Natuurlijk is een website niet compleet zonder een indruk te krijgen van de botanische tuin, vandaar dat er een korte rondleiding met foto's online te vinden is. Deze rondleiding (hoofdmenu) start met een plattegrond (hoofdmenu) van de tuin. Hierop wordt tevens de bereikbaarheid van het entreegebouw vanaf de hoofdstraat getoond. Mocht u nog andere attracties in Oudenbosch zoeken om een compleet dagvullend programma samen te kunnen stellen raden wij u aan ook bij de links te kijken. Hier krijgt u tevens een overzicht van andere arboreta.

Kort over onze naamgeving en organisatie
Ons arboretum is een botanische tuin, gespecialiseerd in het verzamelen en verzorgen van bomen en struiken met een wetenschappelijk, educatief, recreatief en economisch doel. Wij zijn een vrijwilligersorganisatie met werkgroepenstructuur (meer hierover zie beleidsplan bij "algemene informatie"). We bestaan inmiddels 30 jaar.

Ons entreegebouw. Dit rijksmonument was oorspronkelijk een kloosterbakkerij (bouwjaar 1890)

 

 

 

 

Nieuwsbrief
Wilt u zich aanmelden voor nieuwsbrief "Stuif-mail", vul dan hieronder uw naam en E-mailadres in. De nieuwsbrief verschijnt ieder kwartaal en zodra er een nieuwe gepubliceerd wordt, ontvangt u deze in uw mailbox.
Emailadres:
Inschrijven Uitschrijven
 
 

Privacy verklaring

Als abonnee van de nieuwsbrief "stuifmail" mag u er zeker van zijn dat uw e-mailadres aan niemand zal worden doorgegeven en dat u uw abonnement op deze nieuwsbrieven steeds zelf kan stopzetten. Wij zullen uw e-mailadres enkel gebruiken om u de stuifmail van het arboretum Oudenbosch toe te sturen.

 
     
  Nieuws  
 

Woensdag 18 oktober
Herfstkindermiddag. Voor jongens en meisjes van 4 – 12 jaar.

 
 

Thema: “De Kroonjuwelen van Arboretum Oudenbosch“.
In de tuin zijn ongeveer 20 opdrachten die met dit thema te maken hebben. Deelnemende kinderen mogen alle opdrachten doen, maar het is niet verplicht. Er kan o.a. een herfststukje gemaakt worden, er wordt voorgelezen. Bij diverse opdrachten moet je je zintuigen  gebruiken, en er zijn enkele sportieve opdrachten. Er wordt uitgelegd hoe planten hun zaden verspreiden, en je kunt door een binoculair kijken naar de zaden. Er zijn nog diverse andere opdrachten. Bij de grot zijn er vuurkorven en kun je marshmallows laten smelten, en wat drinken.
De meeste opdrachten worden begeleid door onze vrijwilligers.
Het Arboretum viert dit jaar het 30-jarig bestaan. Om dat te vieren gaan we met alle aanwezige kinderen een grote taart maken voor de vogels die in onze tuin leven.
De wat oudere basisschoolkinderen kunnen alleen rondlopen, maar jonge kinderen hebben begeleiding nodig van een volwassene.
Deelname €2,50 per kind. Volwassenen met jaarkaart hebben gratis toegang.
Starten: 13.30 tot 15.00 uur. Vanaf 16.00 uur kunnen kinderen afmaken waar ze mee bezig zijn. Einde: 16.30 uur.
Meenemen: (plastic) tas. Het is raadzaam om stevige schoenen en praktische kleding aan te doen. Als het erg slecht weer is, passen we de opdrachten zoveel mogelijk aan.

 
     
  Woensdag 19 juli
Kindermiddag voor jongens en meisjes van 4 – 12 jaar
 
 

Zoals jullie weten is er ieder jaar een ander thema, voor dit jaar is het onze “Kroonjuwelen”. In de tuin zijn diverse opdrachten die met dit thema te maken hebben.
Deelnemende kinderen mogen alle opdrachten doen, maar het is niet verplicht. Er is o.a. een imker die laat zien waar lindehoning vandaan komt, kinderen kunnen luisteren naar een verhaal, enkele spellen waarbij je je zintuigen moet gebruiken, een smokkelspel, zoeken naar “verloren kroonjuwelen “, iets lekkers bij de Suikeresdoorn, een lieveheersbeestje maken, spoorzoeken. Er zijn nog diverse andere opdrachten. En natuurlijk kun je iets drinken. De meeste opdrachten worden begeleid door onze vrijwilligers. De wat oudere basisschoolkinderen kunnen alleen rondlopen, maar jonge kinderen hebben begeleiding nodig van een volwassenen.
Er wordt gestart tussen 13.30 en 15.00 uur. Vanaf 16.00 uur kunnen kinderen afmaken waar ze mee bezig zijn, en om 16.30 uur wordt de middag afgesloten.
Deelname is 2,50 euro per kind en volwassene. Volwassenen met een jaarkaart dan is voor hen de toegang gratis.
Als het erg slecht weer is, passen we de opdrachten zoveel mogelijk aan.
We adviseren om degelijke schoenen en praktische kleding aan te doen. Het is handig om een (plastic) tas mee te brengen voor alle spulletjes die je mee naar huis gaat nemen.
We hopen veel deelnemers te ontmoeten op deze middag.

 
     
 

Leuke kabouterzoektocht voor kinderen van 2-6 jaar

 
 

Belangrijk om te weten voor alle opa’s en oma’s, papa’s en mama’s die met hun (klein-)kinderen de tuin bezoeken. Een twaalftal fraaie kabouters houdt zich schuil in de tuin. Het is aan de kinderen om ze te vinden samen met hun begeleiders. Bij de balie krijgt een van de begeleiders een handleiding bij de zoektocht.  Spannend en leerzaam!

 
     
 

Bereikbaarheid van Arboretum i.v.m. wegwerkzaamheden

 
 

Vanwege de werkzaamheden aan de doorgaande route in het centrum van Oudenbosch is het Arboretum op dit moment lastig te bereiken. Komend vanuit Etten-Leur en vanuit Oud-Gastel zijn er omleidingen aangegeven via de Koepelbaan, de nieuwe route om Oudenbosch. Als u vervolgens bij eerste rotonde kiest voor de richting ‘centrum Oudenbosch’ dan kunt u via de Molenstraat en de Markt het Arboretum bereiken. Komend vanuit Bosschenhoofd is er geen overlast van de werkzaamheden en kunt u de gebruikelijke route volgen.

 
     
  Kortingsbonnen  
 

Bezoekers van Arboretum Oudenbosch kunnen gebruik maken van de voordeelacties van de Postcode Loterij (Voordeelagenda 2017).
Van deze voordeelacties kan geen gebruik worden gemaakt bij het bezoeken van de tuin op basis van een geboekte rondleiding met gids.

 
     
  Workshops 2017  
  Workshops Bezinnen in het Groen  
 

Het derde jaar Bezinnen in het Groen gaat van start! Sinds twee jaar organiseren we deze reeks van activiteiten rondom stilte en bezinning. Want in het Arboretum Oudenbosch kun je niet alleen genieten van de prachtige bomen, planten en bloemen, maar ook van de rust en verstilling die de tuin biedt. In deze tijd van volle agenda’s, sociale media en 24 uur per dag bereikbaar zijn, is dat een groot goed.

 • Zondag 19 maart 2017 van 10.00 – 12.00 uur: Schrijfochtend
  o.l.v. Karen Meijs (www.kaatjechocolaatje.nl)
 • Zondag 25 juni 2017 van 10.00 – 12.00 uur: Mantra zingen
  o.l.v. Ingrid Nagtzaam
 • Donderdag 6 juli 2017 van 14.00 – 16.00 uur: Schrijven in 't groen
  o.l.v. Karen Meijs (www.kaatjechocolaatje.nl)
 • Zondag 3 september 2017 van 10.00 – 12.00 uur: Yoga
  o.l.v. Ynette Wilde (www.yogacentrumyanara.nl)
 • Donderdag 7 september 2017 van 14.00 – 16.00 uur: Schrijven in 't groen
  o.l.v. Karen Meijs (www.kaatjechocolaatje.nl)
 • Donderdag 5 oktober 2017 van 14.00 – 16.00 uur: Schrijven in 't groen
  o.l.v. Karen Meijs (www.kaatjechocolaatje.nl)
 • Zondag 29 oktober 2017 van 10.00 – 12.00 uur: Dag van de Stilte
  o.l.v. Monica Versluis – Wagemakers (www.stoofje.nu)

Omdat alle data al bekend zijn, kun je je nu alvast aanmelden voor een of meer activiteiten en de data reserveren in je agenda. Uiteraard ontvang je een aantal weken voor elke activiteit een mail met meer informatie over die ochtend, ook wanneer je je nog niet hebt aangemeld. Dat kan dan alsnog. Een week van tevoren ontvangen alle deelnemers alle praktische informatie over de ochtend. De schrijfochtend kent als enige een maximum van twaalf deelnemers, daarvoor geldt dus: wees er op tijd bij! De kosten per ochtend bedragen € 2,50 (= entreeprijs van het Arboretum). Aanmelden kan via Jamie Nederpel (contact@jamienederpel.nl). Geef ook je mobiele nummer door, dan kunnen we je tijdig bereiken in geval van slecht weer.

 
  Workshops Fotografie

 

7  april ..........  Bomen fotografie
12 mei ........... Rhododendron-fotografie
9 juni ............. Bloemenfotografie
7  juli    .........  Hydrangea-fotografie
12 juli    ......... Vlinderfotografie voor kinderen
2 augustus  ..... Vlinderfotografie voor kinderen
8 september .... Plantenfotografie
13 oktober  ....  Studio-Fotografie Herfst
Voor inhoudelijke informatie klik hier.

  Tijd: 14:00 –  16:00
Kosten P.P: € 25,00 ; kinderen (vlinderfotografie): € 18,50     
Informatie: http://www.eb-fotocursussen.nl  
Aanmelden:
Edwin Brosens, Lange Hei 9, 4714 RE, Sprundel,
Tel. 0165-388620, Mobiel 06-14127643, Email: edwin.brosens@gmail.com
     
  Vrijwilligers
 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om vrijwilliger te worden?
Download dan hier onze vrijwilligersbrochure (A4, MS-Word-formaat) waarin u een actueel overzicht vindt van al onze vacatures met achtergronden.

(Foto rechts: Vele handen maken licht werk. Eigen vrijwilligers werken samen met een vijftiental raadsleden (inclusief burgemeester Osterloh) van onze gemeente Halderberge om, onder andere, compost te verspreiden in de tuin op NL-DOET-dag van 20 maart 2010.)

     
  Aesculus artikelen (in kleur)

Recente artikelen uit nummer 39 t/m 57 zijn hier te openen / downloaden. Klik hiertoe op de bruingedrukte tekst.

Wilt u ieder half jaar de gedrukte Aesculus ontvangen (plus jaarkaart voor gratis toegang voor 2 personen), wordt dan begunstiger van het arboretum voor minimaal € 13,- per jaar. Uiteraard is een hogere bijdrage zeer welkom.

40 41
2007
42 43
2008
44 45
2009
46 47
2010
48 49
2011
50 51
2012

5253
2013

5455
2014
5657
2015

 
     
 

Bezoekadres (nieuw!)
Stichting Arboretum Oudenbosch
Achter 't Postkantoor 1 (voorheen: Markt 46)
4731 PM Oudenbosch

Postadres
Stichting Arboretum Oudenbosch
Postbus 127 
4730 AC Oudenbosch

Telefoon
Doorkiesnummer:
0165 – 31 71 71 + (1: Engelssprekenden, 2: openingstijden, 3: evenementen, 4: rondleidingen,
5: trouwreportages/communiefoto's, 6: sponsoring, 7: balie)

E-mail
info@arboretumoudenbosch.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Basiliek Oudenbosch
Uit in Oudenbosch
Bezoek Oudenbosch
Dagje Oudenbosch
Bezienswaardigheden in Oudenbosch
Bezienswaardigheden Oudenbosch
Botanische Tuin Oudenbosch